G-aftrap

Voetbal is van iedereen maar voetbal is ook voor iedereen. In die filosofie willen we niemand buitenspel zetten. We roepen alle voetbalclubs in Vlaanderen dan ook op om iedereen te verwelkomen in de voetbalfamilie. Jongens en meisjes, oud en jong, groot of klein talent, met of zonder beperking, we zetten niemand buitenspel en geven iedereen zoveel mogelijk kansen om te voetballen. Voor de voetballer met een beperking betekent dit: normaal als het kan, speciaal als het moet. Of met andere woorden binnen een regulier team als het kan (inclusief), en binnen een G-voetbalteam als het moet.

1. Unified voetbal (inclusief) op je club

We gaan voor zoveel mogelijk voetballers binnen een regulier team, en dus ook voor voetballers met een beperking. Als club, begeleider en trainer is dit soms een hele uitdaging.

Waar dienen we als club rekening mee te houden bij een speler met autisme of een mentale beperking? Welke aanpassingen dienen we te doen voor onze speler met een fysieke beperking? Welke aandachtspunten onthou ik wanneer ik training geef aan een speler met een auditieve beperking?
Het zijn allemaal uitdagingen die je dient aan te gaan wanneer je spelers met een beperking integreert binnen je reguliere teams. Maar elke beperking biedt ook kansen en zal zowel je club als je team een meerwaarde geven.

Voetbal Vlaanderen zal je weldra inspireren met tips and tricks via een brochure en bijscholingsavonden: hoe omgaan met G-voetballers.

2. Een g-voetbalteam op je club

Is deze integratie te moeilijk en is er een specifieke aanpak nodig voor deze spelers, dan kies je als club voor een g-voetbalteam binnen je club met aangepaste omkadering en begeleiding.

Ook voor deze stap zal Voetbal Vlaanderen je weldra inspireren met een informatiebrochure. Met concrete vragen kan je ondertussen alvast terecht bij je provinciaal coördinator of mail Stefan Verheyen.

Welke beperkingen?

Omdat elke beperking specifieke kenmerken en aandachtspunten heeft, onderscheiden we binnen het G-voetbal een aantal varianten op basis van de aard van de beperking.
 

  

  

Competitie Voetbal Vlaanderen

Voetbal Vlaanderen organiseert een recreatieve competitie in Limburg, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen waar alle g-voetballers, in de mate van hun mogelijkheden, aan de slag kunnen. Alle voetballers met een beperking kunnen hierin terecht. Om elke speler op zijn of haar niveau aan bod te laten komen, worden er 4 niveau's onderscheiden.

  • Niveau 1: Voor G-voetballers die een voetbaltechnisch, fysiek en inzichtelijk niveau hebben dat aanleunt bij dit van spelers uit het reguliere voetbal.
  • Niveau 2: voor G-voetballers die een goed fysiek, voetbaltechnisch en inzichtelijk niveau hebben. Ze begrijpen de spelregels en kunnen die zonder externe hulp toepassen.
  • Niveau 3: voor G-voetballers met een eerder zwak fysiek, voetbaltechnisch en inzichtelijk niveau. Ze hebben begeleiding nodig bij het aanleren van de spelregels.
  • Niveau 4:voor G-voetballers die de minimumvaardigheden en vereisten die nodig zijn voor het G-voetbal niet bezitten.

Binnen deze competitie worden de internationale Special Olympics seven-a-side-regels toegepast. In het Bondsreglement van de KBVB vind je alles over het G-Voetbal in bijlage 6.


Clubondersteuning

Heb je specifieke vragen bij de opstart van je G-voetbalwerking, mail dan naar Stefan Verheyen.

Je eigen G-voetbalteam: een stappenplan

Als je voetbalclub plannen heeft om met een eigen G-team te starten of je reguliere teams open te stellen voor spelers met een beperking kan je onderstaande brochure downloaden voor je eigen G-aftrap.