- Competitie
- Clubondersteuning
- Trainers
- Grassroots
- Topsport
- Voetbal Vlaanderen
Frequently Asked Questions
Wanneer geldt een schorsing?
Hoe moet ik een klacht indienen?
Moet ik voetbalstewards inzetten?
Welke voorwerpen mag ik meenemen in het Koning Boudewijnstadion?
Antwoorden op deze en nog veel meer veelgestelde vragen krijg je in deze rubriek. Klik op je vraag, en het antwoord verschijnt.
Competitions & clubs services
- Hoe kan ik iemand aansluiten?
Elke (her)aansluiting van een persoon (spelers, trainers, individueel aangeslotenen…) vereist de ondertekening en inzending van een nieuw aansluitingsformulier. Eenzelfde persoon kan niet bij meer dan één club aangesloten zijn.
De aansluiting kan op twee manieren worden ingediend
Elke aansluiting moet in e-kickoff worden ingeboekt, maar kan op twee verschillende manieren ondertekend worden.
- Digitaal: De aansluiting wordt volledig digitaal afgewerkt. De aangeslotene (of door een houder van het ouderlijk gezag indien het een minderjarige betreft) tekent het aansluitingsformulier met de PIN-code van zijn identiteitskaart. De aansluiting neemt dan aanvang op de datum van de elektronische ontvangst op de KBVB.
- Semi-digitaal: De club vraagt ook hier de aansluiting aan via e-kickoff, maar drukt wel het aansluitingsformulier af dat op papier ondertekend wordt door de persoon die wenst aan te sluiten (of wettige vertegenwoordiger). De aansluiting wordt ingeboekt op datum van de verzending (poststempel) van het per post opgestuurde formulier.
Spelers hebben ofwel het statuut van amateur ofwel het statuut van betaalde sportbeoefenaar (mogelijk vanaf 16 jaar) (zie artikels 536 t/m 541 bondsreglement). Voor de aansluiting van een betaalde sportbeoefenaar en van staatlozen, buitenlanders en Belgen die uit het buitenland komen gelden bijzondere procedures:
- Zie artikels 501 t/m 517 bondsreglement
- Een handleiding met stappenplan vind je op http://belgianfootball.zendesk.com
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Hoe kan ik de status van een aansluiting controleren?
De status van een aansluiting kan je nakijken op E-kickoff onder ‘Leden’ – ‘Aansluitingen’.
In het overzicht zie je alle aansluitingen die werden aangemaakt. De status kan je nakijken in de kolommen ‘P’ (akkoord speler) en ‘I’ (akkoord club) en de kolom ‘Status’. Wanneer het akkoord van één van de partijen goed geregistreerd is, zal je een groen vinkje in de betreffende kolom zien staan, naast de naam van de speler in kwestie. Indien er nog steeds een blauw vraagteken staat wil dit zeggen dat we nog wachten op het akkoord van de speler (kolom ‘P’) of de club (kolom ‘I’).
Naast een groen vinkje en een blauw vraagteken zijn er nog andere icoontjes die de status van het akkoord weergeven. Wanneer de aansluiting ‘In beraad’ is omdat de spelling van de naam op het document verschillend is van de naam in ons ledenbestand, zal je een oranje vraagteken zien staan. Indien de aansluiting in beraad is omdat het een buitenlander betreft, zal je een wereldbolletje met een vergrootglas zien in de kolom ‘status’.
Indien de aansluiting digitaal werd ondertekend en je hebt het formulier doorgestuurd onder ‘akkoord speler’, krijg je na het versturen onmiddellijk de status van het akkoord te zien. Wanneer dit een groen vinkje is, werd het akkoord goed ontvangen. Indien een rood bolletje met een wit kruis tevoorschijn komt, kan je de reden van weigering nakijken door te klikken op de bestandsnaam. Indien je daarna nog steeds vragen hebt, neem je best contact op met onze helpdesk via support@footbel.com.
Indien de aansluiting op papier werd opgestuurd, gelieve dan rekening te houden met een verwerkingstijd van 4-5 kalenderdagen vanaf de datum van verzending.
Wanneer een aansluiting werd aanvaard of geweigerd, zal je hierover altijd een bericht ontvangen via E-kickoff. In geval van een weigering zal ook de reden hiervoor vermeld staan.
- Hoe kan ik ontslag indienen bij een club en heraansluiten bij een andere club?
Elke amateur speler kan zijn ontslag indienen bij zijn club via een aangetekend schrijven enerzijds aan de KBVB en anderzijds aan zijn club in de periode van 1 april t/m 30 april.
Na dit ontslag kan de speler zich heraansluiten (via E-kickoff) bij een andere club met de mogelijkheid om in de eerste ploeg te spelen (ten vroegste vanaf 1 juli) op voorwaarde dat de nieuwe aansluiting gebeurt in de periode van 2 mei tot en met 31 augustus (of in januari wanneer het een club van het betaald voetbal betreft).
Elke heraansluiting na een ontslag is onderworpen aan een taks van 12,50 EUR.
- Zie artikels 521 t/m 522 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Hoe verloopt een desaffectatie (einde aansluiting) door een club ?
Een club kan een einde maken aan de aansluiting van een speler/aangeslotene door hem in de maand mei te desaffecteren via E-kickoff.
Een desaffectatie heeft uitwerking op het einde van het lopende seizoen d.w.z. dat een speler pas ten vroegste vanaf 1 juli erop volgend in de eerste ploeg van een andere club kan spelen.
- Zie artikel 524 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Waarom is mijn aansluiting nog niet in orde?
Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom een aansluiting nog steeds ‘wachtende’ is:
-
We wachten nog op het akkoord van de speler
Indien het akkoord van de speler per post werd opgestuurd, kan het tot 5 werkdagen duren voordat het akkoord verwerkt wordt. Indien het langer duurt, gelieve contact op te nemen per e-mail via support@footbel.com. Het kan immers zijn dat de aanvraag tot aansluiting welke per post werd verzonden de KBVB nooit heeft bereikt.
-
De aansluiting is in beraad want het betreft een persoon die uit het buitenland komt
Bij het aansluiten van personen die uit het buitenland komen wordt contact opgenomen met de voetbalbond van het land van herkomst van de speler. Vanaf de dag van onze aanvraag aan de betreffende voetbalbond, kan het tot maximum 30 dagen duren voordat de aansluiting kan worden geregulariseerd.
Het is ook mogelijk dat we nog aan het wachten zijn op de nodige documenten die noodzakelijk zijn bij het aansluiten van buitenlanders (bv. Samenstelling gezin en/of verblijfsvergunning afgeleverd door een Belgische autoriteit, ouderlijke verklaring,..)
-
De aansluiting is in beraad omdat de naam van de speler verschilt van ons ledenbestand
Bij een heraansluiting van een speler is het mogelijk dat de familienaam, voornaam en/of geboortedatum op het formulier (digitaal ondertekend) verschilt van de gegevens die in onze databank zitten. Is dit het geval, dan is het mogelijk dat de aansluiting in beraad wordt gehouden in afwachting van de ontvangst van een kopie van de identiteitskaart/verblijfsvergunning om de naam, voornaam en/of geboortedatum, waar nodig, aan te passen.
-
Er is een probleem met het digitale aansluitingsformulier
Indien de speler digitaal ondertekend heeft, en je hebt het document opgeladen via E-kickoff, kan het zijn dat het document geweigerd werd. Is dit het geval, dan zal je onder ‘akkoord speler’ een rood bolletje met een wit kruis zien staan. Door te klikken op de bestandsnaam kan je de reden van weigering zien.
-
De club heeft nog geen akkoord gegeven
Bij het aanmaken van een aansluiting kan je op het einde kiezen om de bewerking meteen te verzenden naar de KBVB. Doe je dit, dan geef je als club het akkoord voor de aansluiting. Wanneer je ‘enkel opslaan en later verzenden’ kiest, dan heb je als club nog geen akkoord gegeven en zal je nog moeten klikken op de aansluiting en vervolgens op de knop ‘geef akkoord’.
-
Je hebt een memodatum opgegeven
Bij het aanmaken van een aansluiting heb je de mogelijkheid om een memodatum op te geven. De aansluiting zal pas gevalideerd worden op de dag die je hebt opgegeven als memodatum. Een aansluiting met memodatum herken je aan het ‘kalendericoontje’ onder de kolom ‘status’.
- Kan ik niet-aangesloten leden terugvinden?
Personen die ontslag hebben ingediend in de maand april of in de maand mei gedesaffecteerd werden door hun club, zijn niet langer aangesloten. Toch is het soms belangrijk om gegevens over die spelers terug te vinden. Dit kan dan ook via e-kickoff.
Je kan deze niet-actieve leden terugvinden door te klikken op 'uitgebreid zoeken' en vervolgens in het kadertje dat tevoorschijn komt 'Enkel actieve leden' uit te vinken. Daarna kan je de naam van de speler invullen en op 'Zoeken' klikken.
- Een handleiding met stappenplan vind je op belgianfootball.zendesk.com
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Hoe kan ik leden van andere clubs terugvinden?
Het is heel eenvoudig om leden van andere clubs terug te vinden via e-kickoff. Linksboven is er een zoekvenster ‘Zoek leden en clubs’. Dit is zichtbaar op e-kickoff, ongeacht in welk submenu je zit.
Het volstaat om er de naam en/of voornaam van de persoon in te vullen en op het vergrootglas ernaast te klikken. Dan krijg je een lijst van alle leden met die naam. Je kan op de naam klikken om meer informatie te bekomen over die speler.
Dankzij de knop ‘Acties’ kan je dan ook meteen de persoon in kwestie transfereren of aan je trainerslijst toevoegen.
Via de knop ‘Uitgebreid zoeken’ kan je ook niet-aangesloten leden opzoeken of zoeken op basis van het aansluitingsnummer.
- Een handleiding met stappenplan vind je op belgianfootball.zendesk.com
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- E-kickoff vraagt een identiteitskaart bij een aansluiting, maar heel wat spelers kennen hun PIN-code niet?
Een speler heeft geen PIN-code nodig om zijn kaart te laten uitlezen. De PIN-code is enkel nodig bij het ondertekenen.
Het is belangrijk om bij een aansluiting via e-kickoff het onderscheid te maken tussen enerzijds de aanmaak van een aansluiting en anderzijds het ondertekenen van de aansluiting.
Voor de eerste fase - de aanmaak van de aansluiting - vragen we steeds een identiteitskaart. Dit is voornamelijk om zeker te zijn dat de gegevens van de speler correct zijn. Op die manier vermijden we dubbele aansluitingen en verkeerde geboortedata.
We vragen hier dan ook de identiteitskaart van de persoon die zich gaat aansluiten en niet noodzakelijk de kaart van de persoon die zal tekenen. Bij spelers jonger dan twaalf jaar vragen we geen identiteitskaart.
De gemakkelijkste manier is om de kaart digitaal uit te lezen met behulp van een kaartlezer.
De speler hoeft hiervoor zijn PIN-code niet te kennen. De PIN-code is pas nodig als we een aansluitingsformulier digitaal gaan tekenen.
Je kan dus perfect de kaart uitlezen en achteraf het aansluitingsformulier afdrukken en op papier laten tekenen.
- Een handleiding met stappenplan vind je op belgianfootball.zendesk.com
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Een speler heeft geen pincode, mag ik nog op papier ondertekenen ?
Indien er om de een of andere reden niet digitaal ondertekend kan worden (geen kaartlezer, geen pincode, chip defect,..) dan mag het aansluitings- of overgangsformulier nog steeds uitgeprint worden en op papier worden ondertekend.
Hierbij is het belangrijk dat je de eerste drie vakjes onderaan het document aanduidt alvorens je het document uitprint. Enkel op die manier verschijnen de barcodes die noodzakelijk zijn om het document in te scannen en een correct verloop van de aansluiting of overgang te garanderen.
Het ondertekend aansluitingsformulier dient opgestuurd te worden in een envelop met een rode band, het overgangsformulier in een envelop met een blauwe band. Het is toegelaten om meerdere aansluitingen of overgangen in één envelop te steken. In dat geval is het aangeraden om de envelop aangetekend te versturen.
Enveloppen kunnen altijd worden bijbesteld via E-kickoff door een nieuw bericht te sturen naar ‘Verzendingen’ – ‘Bestelling documenten’.
- Een speler heeft getekend, maar ik krijg als foutmelding jonger dan 23 ?
Let bij het ondertekenen van aansluitingen en overgangen goed op met spelers die jonger zijn dan 23. Zij hebben meestal hun identiteitskaart gekregen op 17-jarige leeftijd, waardoor zij nog niet de nodige rechten hebben om te mogen ondertekenen met hun kaart.
De handtekening zal nooit geldig zijn, ook al hebben ze een PIN-code en verschijnt hun naam in het handtekeningvak op het aansluitings- of overgangsformulier.
Om te weten of een speler mag tekenen is het belangrijk om eerst eid-viewer te openen, daar het tabblad certificaten te openen en te klikken op “Nu valideren”. Staat er een groen vinkje naast “Handtekening”, dan mag de speler digitaal tekenen met zijn PIN-code. Staat er een rood kruisje naast dan dient het tot niets om te proberen.
U heeft twee opties indien de speler digitaal nog niet mag tekenen:
- Hij gaat naar het gemeentehuis met zijn identiteitskaart en vraagt daar een “rekeying” om de certificaten op zijn identiteitskaart te laten activeren. Daarna kan u hem opnieuw digitaal laten tekenen.
- U drukt het aansluitings- of overgangsformulier af en laat de speler op papier tekenen.
Indien de speler meerderjarig is mag een ouder in geen geval tekenen voor de speler. Dit zal niet worden aanvaard.
- Een handleiding met meer uitleg over eid-viewer vind je op belgianfootball.zendesk.com
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wat is de status van een overgang van een speler?
De status van een overgang kan je controleren op E-kickoff. Wanneer de overgang werd aangevraagd, zal deze zichtbaar zijn onder ‘Leden’ – ‘Overgangen’ onder ‘Inkomende’ of ‘Uitgaande overgangen’.
Net zoals bij aansluitingen zijn de akkoorden van de verschillende partijen aangeduid door een blauw of groen bolletje in de verschillende kolommen (‘P’ = Speler, ‘I’ = rechtverkrijgende club, ‘O’ = afstanddoende club). Zie je onder een van deze kolommen een blauw bolletje staan, dan wachten we nog op een akkoord van die partij.
Let er op dat wanneer je een overgang aanvraagt vóór het begin van de transferperiode, dat deze overgang dan automatisch op memodatum wordt geplaatst op de begindatum van de transferperiode, ook indien alle akkoorden al geregistreerd zijn.
Indien de speler digitaal ondertekend heeft, en je hebt het document opgeladen via E-kickoff, kan het zijn dat het document geweigerd werd. Is dit het geval, dan zal je onder ‘akkoord speler’ een rood bolletje met een wit kruis zien staan. Door te klikken op de bestandsnaam kan je de reden van weigering zien.
Indien het akkoord van de speler per post werd opgestuurd, kan het tot 5 werkdagen duren voordat het akkoord verwerkt wordt. Indien het langer duurt, gelieve contact op te nemen per e-mail via support@footbel.com.
- Moeten minderjarige spelers ook een identiteitskaart hebben voor aansluitingen?
Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen buitenlanders en niet-buitenlanders.
Niet-buitenlanders
Aangezien een identiteitskaart in België pas verplicht is vanaf 12 jaar, is het niet noodzakelijk om de identiteitskaart (of ‘KIDS-ID’) van een kind jonger dan 12 jaar uit te lezen of in te scannen.
Indien het kind een KIDS-ID heeft, is het toch aangeraden om deze uit te lezen met een kaartlezer. Is dit niet het geval, dan kies je in E-kickoff voor de tweede optie en kan je het digitale formulier invullen zonder dat je een scan van de identiteitskaart hoeft toe te voegen.
Buitenlanders
Voor buitenlandse kinderen vanaf 10 jaar is het verplicht een kopie van hun identiteitsbewijs in te scannen en toe te voegen aan het digitale formulier.
- Ik kan geen transfers aanmaken, E-kickoff stuurt mij automatisch naar aansluitingen?
Een overgang aanmaken in E-kickoff is eenvoudig. Het is niet nodig om de identiteitskaart van de speler uit te lezen of in te scannen, aangezien we al over zijn of haar gegevens beschikken.
De gemakkelijkste manier om een overgang aan te maken is via de functie ‘Zoek leden en clubs’ in de linkerbovenhoek in E-kickoff. Vul de naam in van de speler of speelster die je wil transfereren en klik op het vergrootglas. Wanneer je de persoon in kwestie terugvindt, klik dan op zijn of haar naam. De persoonsgegevens zullen tevoorschijn komen. In de rechterbovenhoek vind je de knop ‘Acties’. Klik op deze knop en vervolgens op ‘Overgang’. Je zal meteen het type overgang kunnen kiezen.
Een tweede, meer omslachtige manier is via ‘Leden’ – ‘Overgangen’ – ‘Nieuwe overgang’. Via deze weg zal je extra gegevens moeten invullen om de overgang te kunnen aanmaken. Je zal ook de identiteitskaart van de speler moeten uitlezen.
- Een handleiding met stappenplan vind je op belgianfootball.zendesk.com
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Welke verschillende soorten mutaties (aansluiting of transfer) bestaan er?
Wanneer een speler van club wenst te veranderen bestaan er volgende mogelijkheden:
- Nationale transfers: - de gewone transfer, die tot stand komt met het akkoord van de twee betrokken clubs en de aangeslotene (Art. 906 tot 912); - de administratieve transfer, die tot stand komt met het akkoord van de aangeslotene zonder het akkoord van zijn club, door tussenkomst van de bevoegde bondsinstantie of van rechtswege op grond van de reglementaire bepalingen (Art. 916 en 918);
- Internationale transfers (Art. 921 t/m 924);
- Heraansluiting van de amateur die ontslag nam in de periode van 1 tot 30 april (Art. 522);
- Heraansluiting van de amateur die ontslag nam buiten de periode van 1 tot 30 april (Art. 521);
- Heraansluiting na desaffectatie (Art. 524);
- Heraansluiting van de betaalde sportbeoefenaars vrij van contractuele verbintenis (Art. 529);
- Heraansluiting na ontslag of schrapping van de club (Art. 531).
Op elke transfer wordt een taks geheven van 12,50 EUR ten laste van de nieuwe club van toewijzing.
De transfers kunnen op verschillende manieren worden ingediend:
-
Uitsluitend via E-kickoff
> de transfer wordt ingeboekt en neemt dus aanvang op de datum van de elektronische ontvangst op de KBVB -
Via E-kickoff ondertekend door de clubs en via de post ondertekend door de speler (of door een houder van het ouderlijk gezag indien het een minderjarige betreft)
> de transfer wordt ingeboekt op datum van de verzending (poststempel) van het per post opgestuurde formulier (wanneer dit het laatste vereiste akkoord betreft).
- Hoe verloopt een gewone binnenlandse transfer?
De gewone binnenlandse transfer kan definitief of tijdelijk zijn. In elk geval is de toestemming vereist van de club waaraan de speler toegewezen is.
In principe kan een speler per seizoen slechts 1 transfer bekomen (uitzonderingen staan beschreven in artikel 910 bondsreglement).
In de volgende periodes kunnen gewone binnenlandse transfers ingediend worden (met in voorkomend geval beperkingen qua speelgerechtigheid voor de 1e ploeg). Overzicht beschikbaar via volgende PDF.
In uitzonderlijke omstandigheden kan een transfer worden geannuleerd of gevalideerd (zie artikel 912 bondsreglement).
ul>- Zie artikels 906 t/m 912 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wat is een administratieve binnenlandse transfer?
Een speler kan wegens speciale omstandigheden een kosteloze tijdelijke transfer verkrijgen tot het einde van het seizoen, maar in principe is deze speler niet gekwalificeerd om te spelen in de officiële wedstrijden van de 1e ploeg.
Het verzoek voor dergelijke transfer kan via E-Kickoff op elk moment van het jaar ingediend worden, behalve in de maand juni.
Aangeslotenen die beslissen niet meer de voetbalsport te beoefenen als speler, kunnen om het even wanneer een kosteloze definitieve transfer bekomen d.m.v. de procedure voorzien via E-kickoff.
Wanneer zij later beslissen toch opnieuw te willen spelen, kan dit vanaf 1 juli volgend op het inzenden van het schriftelijk akkoord van de vorige club van toewijzing.
- Zie artikels 916 en 918 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Internationale transfer: Verloop + welke documenten zijn vereist voor buitenlandse spelers?
Een speler, ouder dan 12 jaar, komende uit het buitenland, kan een internationale transfer bekomen door het insturen van een aansluitingsdocument via E-kickoff, ondertekend door de speler (of de houder van het ouderlijk gezag indien de speler minderjarig is) en de gerechtigde correspondent.
Betaalde sportbeoefenaars kunnen gebruik maken van een bijzondere procedure (zie artikel 511 bondsreglement).
Spelers met een nationaliteit van buiten de Europese Unie dienen het bewijs aan te leveren dat ze ingeschreven zijn in het vreemdelingen- of wachtregister.
Een minderjarige speler dient een officieel bewijs te bezorgen dat hij met zijn ouders in België verblijft, tenzij de speler tussen 16 en 18 jaar is en de transfer plaatsvindt binnen de Europese Unie. De nieuwe club dient dan een aantal principes na te leven (zie artikel 924 bondsreglement). Deze voorwaarden en principes zijn niet van toepassing wanneer de speler met zijn ouders op maximum 50 km van de Belgische grens woont (de afstand tussen de woonplaats en de club mag maximaal 100 km bedragen).
Wanneer alle formaliteiten vervuld zijn, vraagt de KBVB een internationaal transfercertificaat aan de betrokken buitenlandse voetbalbond.
- Zie artikels 921 en 924 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wanneer zijn de spelers gekwalificeerd om te spelen?
Om speelgerechtigd te kunnen zijn, moet een speler voldoen aan volgende basisvoorwaarden:
- Hij moet aangesloten zijn bij de KBVB met (tijdelijke) toewijzing aan een club (zie artikel 1007 bondsreglement)
- De wachttijd moet verstreken zijn (artikel 1008 bondsreglement):
- Voor officiële wedstrijden bedraagt de wachttijd 1 dag indien de aansluiting of transfer elektronisch gebeurt en 7 dagen wanneer de handtekening van de speler per post aan de KBVB wordt overgemaakt
- Voor vriendschappelijke wedstrijden is er geen wachttijd.
Bij een internationale transfer kan een speler bovendien slechts speelgerechtigd zijn wanneer de KBVB het internationaal transfercertificaat (ITC) ontvangen heeft van de betrokken buitenlandse bond, wanneer er een voorlopig ITC afgeleverd werd na 30 dagen of bij een beslissing door FIFA.
De leeftijdscategorieën worden bepaald in artikel 1009 bondsreglement.
Er bestaan nog specifieke kwalificatievoorwaarden bij heraansluitingen of transfers in bepaalde periodes of bij specifieke wedstrijden (artikel 1016 t/m 1021).
Wanneer alle formaliteiten vervuld zijn, vraagt de KBVB een internationaal transfercertificaat aan de betrokken buitenlandse voetbalbond.
- Zie artikels 1001 t/m 1031 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Hoe richt ik een nieuwe club op – statuten?
Volgende zaken dienen aan de KBVB bezorgd te worden wanneer men een nieuwe club wenst op te richten:
- 3 exemplaren van de statuten (zie hieronder) en/of het huishoudelijk reglement
- Een lijst met de samenstelling van het bestuur
- Een provisie van 12,50 EUR (voor de kosten van het onderzoek door de KBVB)
De voorwaarden waarop een club aanvaard kan worden staan omschreven in artikel 301.12 van het bondsreglement.
Wanneer de club aanvaard wordt, dient ze een inschrijvingsrecht van 125 EUR te betalen (waarvan de provisie van 12,50 EUR de eerste schijf betreft).
Elke club krijgt een stamnummer, dient een naam te kiezen (volgens de bepalingen voorzien in artikel 303 bondsreglement) en laat weten aan de KBVB wat de landstaal van de club is. De zetel van de club is in principe het adres van de woonplaats van de gerechtigde correspondent, tenzij anders bepaald in de statuten.
De statuten bevatten de rechtspersoonlijkheid van de club en dienen verplicht een aantal clausules te vermelden (zie artikel 306 bondsreglement). Een wijziging van de statuten dient steeds, binnen de maand na de goedkeuring door de Algemene vergadering van de club, aan de KBVB betekend te worden. Wanneer een club haar verplichtingen niet naleeft, kunnen bepaalde administratieve sancties worden opgelegd.
Geen enkele club of persoon mag betrokken zijn in de controle, het bestuur en/of sportieve activiteiten van een andere club die aan dezelfde competitie deelneemt.
- Zie artikels 301 t/m 308 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wat zijn de sportieve verplichtingen van de clubs?
Rekrutering van scheidsrechters
Elke club moet (behalve de eerste 2 seizoenen na aansluiting) minstens 1 actieve scheidsrechter per 3 ploegen hebben en bijkomend 1 actieve scheidsrechter per mannelijke eerste B-ploeg
Clubs kunnen beboet worden in geval van ontbrekende scheidsrechter(s) (zie artikel 331.2 bondsreglement).
- Zie artikel 331 bondsreglement
- Indien u hierover bijkomende vragen heeft, kan u contact opnemen met Tjorn Dewulf: tjorn.dewulf@footbel.com; tel: 02/367.67.81
Aansluiten van trainers
Elke club dient minstens 1 trainer aan te sluiten. Het aantal trainers en het diploma dat ze moeten hebben, hangt af van de afdeling waartoe de club behoort (zie artikel 332.12 bondsreglement).
Elke club dient vóór 1 september de lijst van haar trainers aan de KBVB door te geven via E-Kickoff.
Er worden boetes opgelegd aan de clubs die niet in regel zijn of wijzigingen niet (tijdig) doorgeven (zie artikel 332.3 bondsreglement).
- Zie artikel 332 bondsreglement
- Indien u hierover bijkomende vragen heeft, kan u contact opnemen met: Barry Pauwels (VFV) / Jean-Louis Losfeld (ACFF).
- Zie artikels 301 t/m 308 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wat zijn de financiële en boekhoudkundige verplichtingen van de clubs?
Elke club heeft een rekening-courant bij de Algemene Boekhouding van de KBVB.
De KBVB mag inzage nemen in de boekhouding van de clubs.
De clubs zijn bepaalde retributies, belastingen, in voorkomend geval boetes en bepaalde lasten verschuldigd aan de KBVB of aan de VFV of ACFF.
De genoemde lasten betreffen:
- Een toetredingsrecht
- Een vaste jaarlijkse bondsbijdrage
- Een individuele bondsbijdrage per toegewezen aangeslotene voor de effectieve clubs
- Een bondsheffing op inkomgelden
- Zie artikels 341 t/m 346 bondsreglement
- Indien u hierover bijkomende vragen heeft, kan u contact opnemen met Michel Wilquet: michel.wilquet@footbel.com; tel: 02/477.12.37
- Fusies : reglementering?
Wanneer 2 clubs fusioneren kan de nieuwe club vrij haar benaming en stamnummer van één van de fusionerende clubs kiezen
Enkel de Algemene Vergadering van elk van de fusionerende clubs is bevoegd om te beslissen over de fusie, maar er dient aan bepaalde formaliteiten voldaan te worden (zie artikel 326.2 bondsreglement).
De fusie van de clubs dient uiterlijk op 15 mei aan de KBVB betekend te worden om een uitwerking te kunnen hebben op het daaropvolgende seizoen.
De aangeslotenen van fuserende clubs worden automatisch toegewezen aan de fusieclub en deze nieuwe club mag naar eigen keuze de plaats innemen van één van de fusionerende clubs in het kampioenschap of in de beker.
- Zie artikel 326 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Hoe gebeurt de wijziging van gerechtigde correspondent?
Om de GC van jouw club te wijzigen moet het document ‘secretariaat club’ worden ingevuld. Dit document moet worden ondertekend door de voorzitter en één bestuurslid (titularis van de blauwe kaart).
Indien de voorzitter nog niet officieel aan de KBVB werd meegedeeld, is ook de handtekening van de uittredende GC verplicht. De naam van het bestuurslid die zijn handtekening plaatst in het vak ‘voorzitter’, zal dan voor de KBVB officieel voorzitter van de club worden.
Naast het document ‘secretariaat club’, is het belangrijk dat ook het document ‘aanvraag digipass bij wijziging GC’ wordt ingevuld en meegestuurd. Na de administratieve inboeking van de nieuwe GC zal de dienst support van de KBVB de digipass van de uittredende GC toewijzen aan de nieuwe GC. Een bijhorende inlogcode zal via e-mail naar de nieuwe GC gestuurd worden.
Beide documenten kunnen per post of via een nieuw bericht in E-kickoff aan ‘Beheer clubs en aangeslotenen’ verstuurd worden.
Let er op dat de digipass van de uittredende GC eigendom is van de club. De club heeft deze betaald. Het is dus aangeraden dat de nieuwe GC de digipass overneemt van de oude GC. Is dit niet het geval, dan zal een nieuwe digipass gefactureerd worden aan de club.
- De documenten ‘secretariaat club’ en ‘aanvraag digipass’ kan je vinden op onze helpdeskpagina belgianfootball.zendesk.com onder ‘Algemeen’ – ‘Documenten’.
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wanneer gebeurt de publicatie van kalenders en speeldagen?
VArtikel 1516.41 van het bondsreglement bepaalt dat de kalenders en speeldagen ten laatste veertien dagen voor aanvang van de competitie gepubliceerd moeten worden.
In de praktijk is dit meestal een stuk vroeger. Voor het seizoen 2015-2016 zullen de kalenders in de eerste helft van juli bekendgemaakt worden.
- Het bondsreglement kan u raadplegen op www.belgianfootball.be/nl/bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Hoe kan ik een bondskaart aanvragen?
Artikel 157 van het bondsreglement bepaalt wie recht heeft op een bondskaart. De rechthebbenden kunnen bij het begin van het seizoen een persoonlijke bondskaart aanvragen. Hiervoor dienen zij een schriftelijk verzoek te richten aan de KBVB, hetzij per gewone post naar de dienst Competitions & Club Services, hetzij per email naar support@footbel.com.
Vanaf midden juli begint de verdeling van de bondskaarten voor het seizoen 2015-2016. Alle aanvragen die we daarna binnen krijgen worden in een termijn van ongeveer twee weken verwerkt. Indien je na die twee weken nog vragen hebt over de status van je aanvraag, kan je terecht bij support@footbel.com.
- Het bondsreglement kan u raadplegen op www.belgianfootball.be/nl/bondsreglement
- Hoe een kalenderwijziging aanvragen (Futsal)?
Een kalenderwijziging kan je aanvragen via E-kickoff onder ‘Competities’ – ‘Overzicht’ door de wedstrijd op te zoeken en vervolgens op ‘Wedstrijd wijziging aanvragen’ te klikken.
Elk verzoek om een datum of uur van een in de nationale of provinciale kalender vastgelegde wedstrijd te wijzigen, moet ten minste eenentwintig dagen op voorhand gericht worden aan het Departement Futsal, respectievelijk het Provinciaal Comité. Met het akkoord van de twee clubs mogen de heen- en terugwedstrijden worden omgewisseld.
De bevoegde instantie bepaalt welk gevolg er aan het verzoek kan gegeven worden aan de vraag tot kalenderwijzigingen, rekening houdend met de weerslag op de kalender.
De bevoegde instantie kan verder, volgens het geval, in bijzondere omstandigheden waarover zij soeverein oordeelt, een laattijdige aanvraag tot kalenderwijziging aanvaarden, ongeacht of het gaat om een kampioenschaps- of een bekerwedstrijd. Een retributie van 10,00 EUR wordt dan in rekening gebracht van de thuisclub.
Data en uren van de wedstrijden
De aftrap van de officiële competitiewedstrijden voor senioren vindt plaats:
- Voor de provinciale afdelingen van maandag tot en met vrijdag, ten vroegste om 19.00 uur en ten laatste om 22.00 uur
- Voor nationale afdelingen en voor de B eker van België op vrijdag, ten vroegste om 20.00 uur en ten laatste om 22.00 uur
Enkel met het akkoord van de betrokken clubs kunnen kampioenschapswedstrijden van de nationale afdelingen op een andere dag dan vrijdag geprogrammeerd worden.
In het belang van een correcte sportieve afwikkeling kan de bevoegde instantie, uitzonderlijk, het betwisten van een wedstrijd bevelen op een ander moment, met uitsluiting van zaterdag of zondag.
- Meer info: artikel F1517 van het bondsreglement, vrij te consulteren op onze website onder ‘KBVB’ – ‘Bondsreglement’.
- Hoe gebeurt de verdeling van de ontvangsten van de Beker van België?
Tenzij er een ander akkoord is, worden de bruto-inkomsten van een wedstrijd gelijk verdeeld over de twee clubs. De vergoedingen voor de scheidsrechter en zijn assistenten worden voor de helft gedragen door de twee clubs. De verplaatsingskosten van de scheidsrechters zijn ten laste van de thuisclub. Deze worden later a rato 90% terugbetaald door de KBVB (art.820).
Kosten ten laste van de thuisclub:
- Bondsbelasting, vanaf de zestiende finales is deze ten laste van beide clubs
- Eventuele verzekeringskosten
- Organisatiekosten
- Gemeentetaks
- Helft vergoeding scheidsrechters en assistent-scheidsrechters
Kosten ten laste van de bezoekende club:
- Eigen verplaatsingskosten
- Helft vergoeding scheidsrechters en assistent-scheidsrechters
- Meer informatie en de regels voor een wedstrijd op neutraal terrein vind je terug in het Bondsreglement, artikel 1618.
- Waarom staat een speler in het rood op het wedstrijdblad?
Indien een speler op het wedstrijdblad in het rood verschijnt dan is dit indicatief. De club heeft steeds de eindverantwoordelijkheid om een speler al dan niet op te stellen. Een scheidsrechter mag de speler in kwestie niet verbieden om aan de wedstrijd deel te nemen.
Er zijn verschillende redenen waarom een speler in het rood kan verschijnen op het digitale wedstrijdblad:
- De speler is niet gekwalificeerd voor de leeftijdscategorie (leeftijd, geslacht,..)
- De speler is niet gekwalificeerd voor eerste ploegen
- Organisatiekosten
- De speler is nog niet speelgerechtigd op het moment dat de wedstrijd plaatsvindt (bv. Nog niet aangesloten, wachtperiode nog niet verstreken,..)
- • De speler is geschorst voor de wedstrijd
Het is mogelijk dat je desondanks nog steeds geen idee hebt waarom de speler in het rood staat aangeduid. Gelieve in dat geval contact op te nemen met de dienst support (support@footbel.com) of met het provinciaal secretariaat.
- Hoe kan ik een klacht indienen ?
Een klacht indienen kan op twee manieren. Dit kan enkel gebeuren door de Gerechtigde Correspondent.
- De Gerechtigde Correspondent verstuurt via e-kickoff een bericht naar de Griffie. Dit kan via ‘Berichten’ – ‘Nieuw Bericht’ – ‘Aan’ – ‘Voetbal’ – ‘Klachten, beroepen, evocaties, verzet’ – ‘Klacht/Vordering.’
- U stuurt aangetekend de klacht op naar de zetel van de KBVB, naar de zetel VFV of naar de zetel ACFF.
De termijnen waarin een klacht verzonden moet zijn na een wedstrijd staan vermeld in Artikel 1711 van het bondsreglement.
Voorstellen van minnelijke schikkingen kunnen via e-kickoff geweigerd of aanvaard worden zonder een klacht te versturen. Dit kan in ‘Competities’ – ‘Minnelijke schikkingen’.
- Het bondsreglement kan u raadplegen op www.belgianfootball.be/nl/bondsreglement
- Meer informatie over klachten en de vormvereisten vind je in Artikels 1701, 1702 en 1703.
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Moet ik een opleidingsvergoeding betalen/krijgen voor speler x?
Wanneer een speler getransfereerd wordt naar of na een ontslag in april aansluit bij een club van de Franse of Duitstalige Gemeenschap en jonger dan 25 jaar is, is een opleidingsvergoeding verschuldigd aan de club(s) van de Franse of Duitstalige Gemeenschap waar de speler een opleiding kreeg.
De opleidingsperiode loopt vanaf de aansluiting (op voorwaarde dat ze plaatsvindt vóór 1 januari van het seizoen) voor spelers tot op einde van het seizoen als U21 en voor speelsters tot op het einde van het seizoen als U20.
Clubs van de Vlaamse Gemeenschap ontvangen deze opleidingsvergoedingen dus niet.
De bedragen van de opleidingsvergoedingen zijn terug te vinden in artikel 523.3 van het bondsreglement.
- Zie artikel 523 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
Beker van België
- Hoe worden de ontvangsten van de Croky Cup verdeeld?
Tenzij er een ander akkoord is, worden de bruto-inkomsten van een wedstrijd gelijk verdeeld over de twee clubs. De vergoedingen voor de scheidsrechter en zijn assistenten worden voor de helft gedragen door de twee clubs. De verplaatsingskosten van de scheidsrechters zijn ten laste van de KBVB.
Kosten ten laste van de thuisclub
- Bondsbelasting, vanaf de zestiende finales is deze ten laste van beide clubs
- Eventuele verzekeringskosten
- Organisatiekosten
- Gemeentetaks
- Helft vergoeding scheidsrechters en assistent-scheidsrechters
Kosten ten laste van de bezoekende club:
- Eigen verplaatsingskosten
- Helft vergoeding scheidsrechters en assistent-scheidsrechters
Meer informatie en de regels voor een wedstrijd op neutraal terrein vind je in het Bondsreglement, artikel 1618.
- Geldt een schorsing voor een rode kaart in de Beker van België ook voor competitiewedstrijden?
Een schorsing voor een rode kaart in de Beker van België geldt wel degelijk ook voor competitiewedstrijden, op voorwaarde dat het om een rechtstreekse rode kaart gaat.
Schorsing voor cumulatie van gele kaarten in de Beker van België (twee maal geel in afzonderlijke bekerwedstrijden of twee maal geel in dezelfde bekerwedstrijd) geeft aanleiding tot een schorsing voor een wedstrijd in de Beker van België, en niet in de competitie.
- Hoe kan ik met mijn permanente uitnodigingskaart van de KBVB een ticket aanvragen voor de wedstrijden van de Croky Cup?
De uitnodigingsaanvragen, vergezeld van een fotokopie van de persoonlijke bondskaart, moeten de bezochte club minstens drie dagen voor de wedstrijd bereiken.
Beslissingen en beroep
- Hoe moet ik een klacht indienen?
- Een uiteenzetting van de feiten inhouden, die toelaat de aard van het geschil te bepalen en de in de zaak betrokken partijen op te roepen.
-
Ondertekend zijn:
- Conform de bepalingen van art. 313 indien zij worden ingediend door een club
- Door de belanghebbende zelf indien zij worden ingediend door een aangeslotene of een niet-aangeslotene
- Door de Bondsprocureur of een Adjunct-Bondsprocureur indien zij worden ingediend door het Bondsparket.
- Via E-Kickoff of per aangetekende postzending verzonden worden naar het administratief centrum in Brussel, met als bestemmeling de Secretaris-Generaal, het Algemeen Secretariaat, KBVB, de Griffie of het betrokken nationale comité.
- Voor de clubs van de VFV of de ACFF mag dit ook gebeuren naar de Secretaris-Generaal of het Algemeen Secretariaat van de vleugel.
- Hoe moet ik beroep aantekenen en binnen welke termijn?
Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van Art. 1704.23, moeten de hogere beroepen op straffe van onontvankelijkheid worden ingediend in de vormen bepaald in art.1703. Op straffe van verval dient dit te gebeuren binnen de zes werkdagen (de datum van de poststempel is rechtsgeldig), aanvangend op de eerste werkdag die volgt op de uitspraak van de aangevochten beslissing.
- Als wij vandaag beroep indienen, wanneer wordt dat dan behandeld?
Zo vlug mogelijk nadat we het dossier van de eerste instantie hebben gekregen.
- Werkt het hoger beroep opschortend?
Op het eerste gezicht ja, maar:
- Is de speler dit seizoen al eens eerder geschorst ingevolge een rechtstreekse rode kaart?
- Is er en voorstel van minnelijke schikking geweest, en zo ja, heeft de speler dat voorstel geweigerd?
Clubbestuur
- Zijn de statuten van mijn club conform het Bondsreglement?
Je kan de statuten van je club naar de Juridische dienst van de KBVB sturen, en onze juristen zullen zo snel mogelijk nagaan of ze al dan niet aangepast dienen te worden.
- Hoe kan een lid (bestuurslid …) uitgesloten worden uit de club?
Lees aandachtig de statuten van je club om na te gaan welke procedure je moet volgen. Indien er hierover niets in je statuten staat, raadpleeg dan de vzw-wet. Die is immers steeds van toepassing indien de statuten geen uitweg bieden.
- Hoe kan mijn club een overdracht van patrimonium en stamnummer realiseren?
De overdragende club dient, per aangetekend schrijven, en dit uiterlijk op 31 maart voorafgaandelijk aan deze overdracht een volledig dossier over te maken aan de Secretaris-Generaal van de KBVB. Dit dossier omvat:
- Volledige en waarachtige staat van activa en passiva
- Voorwaarden van de overdracht
- Plan ter betaling van vervallen en niet-vervallen schulden
Ook de overnemende club heeft enkele verplichtingen:
- De zekere, vaststaande en opeisbare schulden van de overdragende club onmiddellijk aanzuiveren
- Zich er toe verbinden om de nog te vervallen en onbetwistbare schulden van de overdragende club te voldoen
Volledigheidshalve verwijzen wij ook naar artikel 2016 van het Bondreglement.
- Welke bewijzen zijn geldig om de identiteit van een speler aan te tonen?
- Elk document met foto afgeleverd door een officiële administratie
- Een vervangdocument met foto, afgeleverd door de plaatselijke politiediensten in geval van verlies of diefstal van de identiteitskaart of elk ander officieel document
- Elk document met foto, erkend en afgeleverd door de KBVB
Meer informatie vind je in het Bondsreglement, artikel 1421.
- Hoe kan een club ontslag nemen uit de KBVB?
Een club die ontslag wil nemen uit de KBVB moet dat via E-Kickoff of per aangetekende brief aan de KBVB laten weten. Het volstaat niet om je niet meer in te schrijven voor het nieuwe kampioenschap, want dan blijven de facturen wel komen! (Art. 321)
- Hoe word ik verantwoordelijk bestuurslid bij een club?
Door een blauwe kaart te ondertekenen bij de Gerechtigde Correspondent van de club. (Art. 311 e.v.)
- Hoe beëindig ik mijn functie als verantwoordelijk bestuurslid?
Ofwel laat je het nodige doen door de GC van je club ofwel schrijf je een aangetekende brief naar de KBVB, met de vermelding of dit ontslag enkel de bestuursfunctie, dan wel ook de aansluiting als lid van de club en de KBVB betreft.
Financiën
- Welke procedure moet er gevolgd worden bij geschillen wegens verschuldigde sommen?
Principes
- De club of de aangeslotene moet, vooraleer de procedure tot invordering van een schuld in te leiden, de schuldenaar aangetekend in gebreke stellen en aanmanen de schuld te betalen.
- Bij niet-betaling stelt de bevoegde Bondsinstantie de betalingsmodaliteiten en -termijnen vast
- Wanneer de schuldenaar een in kracht van gewijsde gegane beslissing niet uitvoert, volgt de schrapping.
- Op straffe van verval moeten de vorderingen van verschuldigde bedragen van clubs die zich in aanleg van ontslag of schrapping bevinden, ingediend worden binnen de termijn die bepaald wordt in het officieel bericht dat het in aanleg van ontslag of schrapping stellen, meldt.
Modaliteiten
-
Indienen van een vordering
De schuldeiser kan bij de Secretaris-Generaal een vordering indienen zo de schuld niet voldaan werd op de gestelde vervaldag of binnen de acht kalenderdagen volgend op de datum, vermeld op het afgiftebewijs van voornoemde aangetekende zending.
Bij de vordering voegt de eiser een afschrift van de titel, al de stukken van het dossier, onder meer een afschrift van het totaal van de schulden, de kopij van ingebrekestelling evenals het bewijs van de aangetekende zending.
-
Bondsbeslissing - Verwijlinteresten
Bij niet-betaling stelt de bevoegde Bondsinstantie de betalingsmodaliteiten en -termijnen vast. Zij kan tevens verwijlinteresten opleggen die, behoudens afwijkende overeenkomst, berekend worden op basis van de gerechtelijke interest in voege in burgerlijke zaken op de dag dat de schuld eisbaar werd, vermeerderd met 4%.
De dag waarop de schuld eisbaar wordt, is de contractuele vervaldag. Indien er geen bepaald werd, wordt de vervaldag vastgesteld op de datum (poststempel is rechtsgeldig) van de hierboven verplichte ingebrekestelling.
De schuldeiser aan wie geen verwijlinterest wordt toegekend, kan een verzoek richten tot de Secretaris-Generaal om deze interest toch te bekomen wanneer de schuldenaar de hoofdsom op de dag van haar eisbaarheid niet heeft vereffend.
- Waar vind ik de uitleg van de codes die op de facturen gebruikt worden?
- Mijn club is gepromoveerd naar de nationale reeksen. Welke verplichtingen moet ik nu naleven voor de toegangstickets?
De tickets moeten met dit formulier via de KBVB besteld worden bij een van de erkende drukkers.
Je moet ook wekelijks deze ontvangstenstaat invullen en naar de Algemene Thesaurie van de KBVB sturen.
In juni moet je de inventaris van je tickets meedelen aan de KBVB. Dit is dan je beginvoorraad voor het nieuwe seizoen. De club ontvangt een brief om de inventaris door te geven.
Meer informatie vind je in het Bondsreglement, artikels 1466, 1467 en 1470.
- Wat wordt er terugbetaald aan mijn club voor de scheidsrechters van een wedstrijd van onze eerste ploeg in de nationale reeksen?
De verplaatsingskosten van de scheidsrechters en assistent-scheidsrechters die ambtshalve aangeduid worden voor wedstrijden van eerste ploegen in nationale worden a rato van 90 % door de Bond aan de clubs terugbetaald.
Meer informatie vind je in het Bondsreglement, artikel 819.
- Waarom staat er op de factuur van onze club een boete voor ontbrekende scheidsrechter?
Elke club moet minstens één actieve scheidsrechter hebben per drie ploegen die in een competitie met aangeduide scheidsrechters spelen, met uitzondering van de mannelijke eerste ploeg B. Voor elke eerste ploeg Heren B moet er één bijkomende actieve scheidsrechter binnen de club zijn.
Indien je wil weten wie ingeschreven is als scheidsrechter bij jouw club, kan de GC contact opnemen met Janique Olivier op 02-477 12 81. Meer informatie vind je in het Bondsreglement, artikel 331.
- Waarom staat er op de factuur van mijn club een bedrag van 25 euro voor de heraansluiting van een speler?
Tenzij er een ander akkoord is, worden de bruto-inkomsten van een wedstrijd gelijk verdeeld over de twee clubs. De vergoedingen voor de scheidsrechter en zijn assistenten worden voor de helft gedragen door de twee clubs. De verplaatsingskosten van de scheidsrechters zijn ten laste van de KBVB.
Kosten ten laste van de thuisclub:
- Bondsbelasting, vanaf de zestiende finales is deze ten laste van beide clubs
- Eventuele verzekeringskosten
- Organisatiekosten
- Gemeentetaks
- Helft vergoeding scheidsrechters en assistent-scheidsrechters
Kosten ten laste van de bezoekende club:
- Eigen verplaatsingskosten
- Helft vergoeding scheidsrechters en assistent-scheidsrechters
Meer informatie en de regels voor een wedstrijd op neutraal terrein vind je in het Bondsreglement, artikel 1618.
- Hoe moet ik een klacht indien tegen een club die mij niet meer correct betaalt?
Stap 1 (noodzakelijk)
- Stel de club, per aangetekend schrijven, in gebreke en geef ze nog een laatste termijn van 8 dagen om alsnog te betalen.
Stap 2 (indien geen gevolg gegeven werd aan stap 1)
- Je kan nu, ook per aangetekend schrijven, een klacht indienen bij de KBVB. Je geeft een korte samenvatting van de feiten en stuurt alle nuttige documenten naar de KBVB ter attentie van de Secretaris-Generaal.
- Afhankelijk van de afdeling waarin je club uitkomt, zal de Arbitragecommissie voor Betaald Voetbal dan wel de Commissie voor het Statuut van de Speler je dossier behandelen.
- Opgelet: er dient altijd een inschrijvingsrecht van 40 euro betaald te worden.
- Hoe kan mijn club een overdracht van patrimonium en stamnummer realiseren?
De overdragende club dient, per aangetekend schrijven, en dit uiterlijk op 31 maart voorafgaandelijk aan deze overdracht een volledig dossier over te maken aan de Secretaris-Generaal van de KBVB. Dit dossier omvat:
- Volledige en waarachtige staat van activa en passiva
- Voorwaarden van de overdracht
- Plan ter betaling van vervallen en niet-vervallen schulden
Ook de overnemende club heeft enkele verplichtingen:
- De zekere, vaststaande en opeisbare schulden van de overdragende club onmiddellijk aanzuiveren
- Zich er toe verbinden om de nog te vervallen en onbetwistbare schulden van de overdragende club te voldoen
Volledigheidshalve verwijzen wij ook naar artikel 2016 van het Bondreglement.
- Wanneer is een opleidingsvergoeding verschuldigd volgens de FIFA-reglementen?
Een club die een speler tijdens de seizoenen van zijn 12e tot 21e verjaardag heeft opgeleid, kan aanspraak maken op een opleidingsvergoeding conform de FIFA-reglementen:
- Indien de speler voor de eerste keer als profspeler wordt geregistreerd
- Indien een profspeler een internationale transfer realiseert
en dit voor het einde van het seizoen van zijn 23e verjaardag.
Het bedrag van de opleidingsvergoeding is afhankelijk van de categorie waartoe de opleidende en/of de nieuwe club behoren, de leeftijd waarop hij zijn eerste profcontract tekent ...
- Wanneer is een solidariteitsbijdrage verschuldigd volgens de FIFA-reglementen?
Een club die een speler tijdens de seizoenen van zijn 12e tot 23e verjaardag heeft opgeleid, kan aanspraak maken op een solidariteitsbijdrage conform de FIFA-reglementen:
- Indien een speler, tijdens de duur van zijn contract, een internationale transfer realiseert waarvoor een vergoeding wordt betaald.
De vergoeding waarop een club aanspraak kan maken, bedraagt een proportioneel deel van 5 % van de totale transfervergoeding.
- Aan wie worden terugbetalingen van de dienst Ongevallen gestort?
Terugbetalingen van de dienst Ongevallen worden gecrediteerd op de rekening van de club, alleen scheidsrechters en leden van Bondsinstanties ontvangen de tegemoetkoming rechtstreeks. Alle andere verzekerden worden uitbetaald via hun club. Het bedrag wordt dus geboekt op de rekening van de club! (art. 2126)
Jobs
- Kan ik stage lopen bij de KBVB?
Aanvragen voor stages van studenten zijn welkom bij onze dienst HR ter attentie van Jan Pauwels via jan.pauwels@footbel.com. Op welke diensten stageplaatsen beschikbaar zijn, varieert van seizoen tot seizoen.
- Hoe kan ik solliciteren bij de KBVB?
Spontane sollicitaties zijn steeds welkom bij de KBVB. Mensen die gebeten zijn door voetbal en bij de Voetbalbond willen werken, kunnen spontaan solliciteren door hun curriculum vitae en sollicitatiebrief naar de dienst HR te sturen ter attentie van Jan Pauwels via jan.pauwels@footbel.com.
De openstaande vacatures bij de KBVB, vind je in onze jobrubriek.
- Hoe kan ik lid worden van een Bondsinstantie?
De aanbiedingen verschijnen wekelijks in Sportleven. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je je kandidaat stellen.
Scheidsrechters
- Hoe kan ik scheidsrechter worden?
De scheidsrechtersopleiding wordt in alle provincies gegeven. Om je in te schrijven of meer informatie te bekomen, kan je terecht bij het secretariaat van de Provinciale Scheidsrechterscommissie van de provincie waar je wenst te arbitreren.
Schorsingen
- Geldt een schorsing voor een rode kaart in de Beker van België ook voor competitiewedstrijden?
Een schorsing voor een rode kaart in de Beker van België geldt wel degelijk ook voor competitiewedstrijden, op voorwaarde dat het om een rechtstreekse rode kaart gaat.
Schorsing voor cumulatie van gele kaarten in de Beker van België (twee maal geel in afzonderlijke bekerwedstrijden of twee maal geel in dezelfde bekerwedstrijd) geeft aanleiding tot een schorsing voor een wedstrijd in de Beker van België, en niet in de competitie.
- Wanneer een speler geschorst is voor een aantal speeldagen na een rode kaart bij de reserven, mag hij dan in het eerste elftal spelen?
Tijdens deze schorsing van 1 of meerdere speeldagen mag de betrokken speler voor geen enkele ploeg van de club uitkomen, dus ook niet voor het eerste elftal van die club.
Uitzondering
Indien de ploeg waarin de betrokkene speelde tijdens de feiten die aanleiding gaven tot de schorsing tijdens een bepaalde speeldag geen wedstrijd afwerkt, kan betrokkene wel worden opgesteld in een andere ploeg van de club waarvoor hij gekwalificeerd is. Zijn schorsing, of wat er nog van rest, wordt dan uitgesteld.
Voorbeeld
Speler X loopt een schorsing voor drie speeldagen op tijdens een wedstrijd van de reserven. Hij mag dus drie speeldagen voor geen enkele ploeg van zijn club spelen. Maar als de reserven een van deze speeldagen niet in actie komen, schuift de schorsing op:
- De reserven spelen niet op schorsingsdag 1, X mag die speeldag meespelen met het eerste elftal en zijn drie speeldagen schorsing schuiven op naar de drie volgende speeldagen van de reserven.
- De reserven spelen niet op schorsingsdag 3, X mag die speeldag meespelen met het eerste elftal en zijn derde en dus laatste schorsingsdag schuift op naar de volgende speeldag van de reserven.
In geval van twijfel neem je het best even contact op met het betrokken Provinciaal Comité of (indien het om wedstrijden op nationaal niveau gaat) met het Sportcomité.
- Vanaf wanneer gaat de schorsing in?
In geval van opschortend hoger beroep: de eerste werkdag van de week die volgt op die van de uitspraak.
Spelers
- Hoe moet ik een klacht indienen tegen een club die mij niet meer correct betaalt?
Stap 1 (noodzakelijk)
-
Stel de club, per aangetekend schrijven, in gebreke en geef ze nog een laatste termijn van 8 dagen om alsnog te betalen.
Stap 2 (indien geen gevolg gegeven werd aan stap 1)
- Je kan nu, ook per aangetekend schrijven, een klacht indienen bij de KBVB. Je geeft een korte samenvatting van de feiten en stuurt alle nuttige documenten naar de KBVB ter attentie van de Secretaris-Generaal.
- Afhankelijk van de afdeling waarin je club uitkomt, zal de Arbitragecommissie voor Betaald Voetbal dan wel de Commissie voor het Statuut van de Speler je dossier behandelen.
- Opgelet: er dient altijd een inschrijvingsrecht van 40 euro betaald te worden.
- Kan een overeenkomst, en meer specifiek een arbeidsovereenkomst, van bepaalde duur vroegtijdig beëindigd worden?
De overeenkomst kan inderdaad vroegtijdig beëindigd worden, dit kan zowel door de ene of de andere partij als in gemeen akkoord. Indien de overeenkomst eenzijdig door een partij verbroken wordt zonder dringende reden is er evenwel een verbrekingsvergoeding verschuldigd.
Supporters
- Aan wie kan de toegang tot het stadion worden geweigerd?
De toegang tot het stadion is verboden of kan worden geweigerd aan personen:
- Die kennelijk onder invloed zijn van alcohol, drugs of enig ander opwekkend middel.
- Met een stadionverbod, opgelegd door ofwel een organisator ofwel de nationale of internationale voetbalbonden of federaties ofwel de administratieve of gerechtelijke autoriteiten.
- Die door manifest gedrag aantonen de bedoeling te hebben de openbare orde te verstoren of daartoe te provoceren door bijvoorbeeld aan te zetten tot slagen, verwondingen, haat, woede ...
- Die door de stewards, die deelnemen aan de controle op de naleving van het reglement van inwendige orde, de toegang tot het stadion worden ontzegd (personen die zich verzetten tegen een oppervlakkige controle of afgifte van gevaarlijke voorwerpen).
Indien de organisator om veiligheidsredenen het recht van toegang tot het stadion weigert of om dezelfde redenen de betrokken persoon uit het stadion doet verwijderen, is de organisator noch de distributeur gehouden het toegangsbewijs terug te betalen.
- Waaraan moeten we ons houden binnen het stadion?
Binnen het stadion is het voor de houders van een toegangsbewijs of van een speciale toelating ten strengste verboden:
- Zich in de niet-toegankelijke gedeelten van het stadion te bevinden. Je mag dus alleen komen op de plaatsen van je toegangsbewijs of speciale toelating. Ruimtes zoals dienstlokalen, kleedkamers, neutrale en VIP-zones, perslokalen, burelen, private zalen, het speelveld ... zijn niet toegankelijk voor het publiek
- Gebouwen, constructies, hekken, omheiningen, afsluitingen, lichtmasten, dug-outs, draken of enige andere infrastructuur van het stadion te beklimmen en/of recht te staan op de zitplaatsen of banken voor, tijdens en na de wedstrijd.
- De doorgang in toegangs- en evacuatiewegen, trappen, trappenhuizen en gangen te hinderen, net als zich op dergelijke plaatsen langer op te houden dan strikt noodzakelijk is voor het betreden en het verlaten van het stadion.
- Zich te vermommen of aan de herkenbaarheid te onttrekken.
- De orde te verstoren en de veiligheid van het publiek in het gedrang te brengen.
- Van dranken, voeding of enig ander product zonder de uitdrukkelijke toelating van de organisator te verkopen of in verkoop brengen.
- Met eender welk voorwerp of vloeistof of ander product in losse of gasachtige toestand naar het speelveld, de zone die het speelveld omringt en in de tribunes te gooien of te schieten.
- Te roken in zones waar een rookverbod geldt.
- Te wildplassen.
-
Spandoeken, vlaggen of andere voorwerpen mogen:
- niet voor de reclameborden worden gehangen. Ze mogen ook het zicht op het speelveld, de evacuatiewegen en de herkenbaarheid van personen niet belemmeren.
- het zicht op het speelveld niet belemmeren
- de evacuatiewegen niet belemmeren
- de herkenbaarheid niet belemmeren.
Supporters Rode Duivels
- Kan ik rechtstreeks lid worden van 1895?
Je kan niet rechtstreeks lid worden van 1895. Om lid te worden van 1895 moet je je aansluiten bij een erkende supportersclub. Je vindt alle erkende clubs terug onder Zelf in Actie - Supporter - 1895 - Erkende supportersclubs. Als je een club gekozen hebt, stuur hen dan een mail met je volledige naam, adres, geboortedatum, geboorteplaats en rijksregisternummer.
- Kan ik als Belg die in het buitenland woont lid worden van 1895?
Ja. Als ‘buitenlandse Belg’ kan je lid worden van de speciale fanclub Belgians Abroad. Hierdoor kan je ook wedstrijden van de Rode Duivels in het buitenland bekijken en heb je voorrang bij de aankoop van tickets voor thuiswedstrijden. Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van ticketverkoop en andere info.
Hoe lid worden? Stuur volgende gegevens naar supporter@footbel.com:
- Naam en voornaam
- Geboortedatum
- Adres
- e-mailadres
- GSM
- Identiteitskaart- of paspoortnummer
- Scan van de identiteitskaart of paspoort
- Keuze voor Black of Gold lidmaatschap (http://www.belgianfootball.be/nl/lid-worden)
- Hoe kan ik lid worden van een supportersclub?
Je vindt alle informatie onder Zelf in Actie - Supporter - 1895 - Lid worden.
- Wat kost het lidmaatschap bij 1895?
Het lidgeld wordt per campagne bepaald. Je vindt alle informatie over de huidige tarieven onder Zelf in Actie - Supporter - 1895 - Lid worden.
- Wat zijn de voordelen van het lidmaatschap bij 1895?
De voordelen voor leden van 1895 variëren van voorrang voor tickets van de Rode Duivels, kortingen op de abonnementen en bij sponsors tot een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid. Het volledige overzicht van de voordelen vind je bij Zelf in Actie - Supporter - 1895 - Lid worden.
- Waar bestel ik als lid van 1895 mijn tickets?
Leden van 1895 bestellen hun tickets via hun lokale supportersclub.
- Waar bestel ik als lid van 1895 mijn abonnementen?
Leden van 1895 bestellen hun abonnementen via hun lokale supportersclub.
- Wat kost een abonnement op de Rode Duivels als lid van 1895?
- Hoeveel bedraagt het lidgeld voor kinderen?
Momenteel heeft 1895 nog geen ‘kinderclub’. Kinderen tot en met 12 jaar waarvan een van de ouders lid is, worden echter als evenwaardige leden beschouwd. Zij betalen dus zelf geen lidgeld en krijgen dezelfde voordelen als hun ouders.
- Kan ik voor alle tribunes een abonnement kopen?
Neen. Abonnementen kunnen enkel voor tribune 4 aangekocht worden. Het is de bedoeling om tribune 4 op termijn om te toveren tot tribune 1895. Losse tickets kunnen wel voor andere tribunes gekocht worden.
- Ben ik als 1895-lid zeker van een ticket voor elke thuiswedstrijd?
Ja, zolang het aantal leden het ticketaanbod niet overschrijdt. De voorverkoop voor leden start immers enkele weken voor de vrije verkoop.
- Kan iedereen een ticket kopen voor een uitwedstrijd van de Rode Duivels?
Neen. Om mee te gaan op verplaatsing met de Rode Duivels moet je lid zijn van 1895.
- Ben ik als 1895-lid zeker van een ticket voor elke uitwedstrijd?
Neen, aangezien de vraag soms het aanbod kan overschrijden. Daarom werken wij met een vaste rangorde voor de verdeling van de tickets. Je kan alle modaliteiten nalezen in bijlage 1 van het charter tussen de KBVB en 1895.
- Organiseert 1895 de verplaatsingen naar de uitwedstrijden van de Rode Duivels?
Neen. 1895 coördineert en informeert de supportersclubs. Het zijn de supportersclubs zelf die samen of individueel de verplaatsingen organiseren. 1895 zal hen daarbij bijstaan met informatie en hen trachten te helpen om hun bussen maximaal te vullen. Daarenboven zal de reispartner van de KBVB, Sun-reizen, de supporters de mogelijkheid bieden om de verplaatsing te combineren met een minitrip. Het staat de leden uiteraard vrij om geheel op eigen initiatief de verplaatsing te maken. De clubs moeten ons wel inlichten hoeveel personen op welke manier de verplaatsing maken.
- Ben ik verplicht om met de bus mee te reizen als ik een ticket voor een uitwedstrijd aankoop?
Neen. De club die je het ticket verkoopt mag evenwel een kleine administratieve kost aanrekenen wanneer je je eigen verplaatsing organiseert. Maar die keuze is dus vrij. De clubs moeten ons wel inlichten hoeveel personen op welke manier de verplaatsing maken.
- Hoe kan mijn vereniging erkend worden als supportersclub bij 1895?
Je vindt alle informatie onder Zelf in Actie - Supporter - 1895 - Erkende supportersclub worden.
- Moet een supportersclub een vzw zijn?
Neen, elke supportersclub beslist zelf over zijn juridische vorm: feitelijke vereniging of vzw. 1895 en het Legal department van de KBVB helpen je graag als je een vzw wil worden. 1895 beschikt ook over /nl/duiding-bij-het-voorbeeld-voor-statuten-van-een-vzw voor vzw’s.
- Moet een erkende supportersclub een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) afsluiten?
Neen. 1895 heeft een polis afgesloten met Arena, de verzekeringspartner van de KBVB, betreffende de Burgerlijke Aansprakelijkheid. De polis zal ter inzage zijn voor de supportersclubs.
- Waar kan ik een truitje van de Rode Duivels kopen?
Je kan je truitje online bestellen via onze e-shop.
- Wanneer trainen de Rode Duivels en zijn deze trainingen altijd open voor publiek?
De open trainingen van de Rode Duivels worden meegedeeld via de agenda van de Rode Duivels op deze website.
- Welke tv-zender zendt de wedstrijden van de Rode Duivels uit?
De uitzendingen van de wedstrijden van de Rode Duivels worden meegedeeld via de tv-agenda van de Rode Duivels op deze website.
- Wij zijn een goed doel voor jongeren. Kunnen wij plaatsen voor de wedstrijden van de Rode Duivels krijgen?
Hiervoor moet je contact opnemen met Martine De Trif op 02-477 12 26 of via mdt@footbel.com.
- Wat is de procedure voor rolstoelgebruikers bij wedstrijden van de Rode Duivels in het Koning Boudewijnstadion?
Voor rolstoelgebruikers en hun begeleiders zijn er in het Koning Boudewijnstadion een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De rolstoelgebruiker moet een ticket aankopen. De begeleider kan de rolstoelgebruiker gratis begeleiden in het stadion. Er is ook een gereserveerde parkeerplaats in de nabijheid van het stadion.
De KBVB werkt voor deze wedstrijden samen met INTRO. Zij stellen een aantal assistenten ter beschikking die zorgen voor extra service en comfort van de rolstoelgebruikers.
Gelet op het beperkte aantal plaatsen, is het spoedig reserveren van een plaats als rolstoelgebruiker een must. Om je plaats te reserveren, stuur je een mail naar jmd@footbel.com met daarin alle gegevens (naam, adres en geboortedatum ) van de rolstoelgebruiker en begeleider.
- Kunnen blinden en slechtzienden ook een wedstrijd van de Rode Duivels in het Koning Boudewijnstadion bijwonen?
Voor wedstrijden in het Koning Boudewijnstadion heeft de KBVB in het verleden al gebruik gemaakt van specifieke faciliteiten voor blinden en slechtzienden. Indien deze faciliteiten beschikbaar zijn, worden deze in de communicatie over de tickets kenbaar gemaakt. Meer informatie kan je verkrijgen via jmd@footbel.com.
- Wat moet ik doen als ik tijdelijk met krukken moet rondlopen en naar een wedstrijd van de Rode Duivels in het Koning Boudewijnstadion wil komen?
Personen met een tijdelijk mobiliteitsprobleem die verplicht zijn om krukken te gebruiken, worden in het stadion toegelaten.
Zij dienen wel voorafgaandelijk het departement Veiligheid te informeren door hun naam en plaats in het stadion door te mailen naar security@footbel.com. De stewards worden vervolgens gebriefd over hun aanwezigheid.
- Waar kan ik mijn wagen parkeren bij een wedstrijd van de Rode Duivels in het Koning Boudewijnstadion?
Aan de vier tribunes van het Koning Boudewijnstadion is een kleur toegewezen:
- Tribune 1 = Rood
- Tribune 2 = Geel
- Tribune 3 = Groen
- Tribune 4 = Blauw
Deze kleur is eveneens de kleur van je ticket en wordt ook vermeld op de signalisatieborden op de ring rond Brussel. Wanneer tribune 2 zowel aan bezoekende supporters als aan Belgische supporters wordt toegewezen, mits hierbij rekening te houden met de scheiding van de supporters, moeten de supporters van de bezoekende ploeg de gele kleur volgen en de Belgische supporters de grijze kleur.
Parking C (supporters België en bussen)
De personen met een ticket voor tribune 1 (Rood), tribune 2 (Grijs) tribune 3 (Groen) en voor tribune 4 (Blauw) kunnen hun wagen parkeren op parking C die bereikbaar is via afrit 7 bis. Supportersbussen kunnen eveneens plaatsnemen op parking C
Parking Park (supporters bezoekende ploeg) !!
De personen met een ticket voor tribune 2 (Geel) parkeren hun wagen op parking Park (Uitrit A12 - richting Laken).
- Wat zijn de parkeerfaciliteiten voor VIP’s bij wedstrijden van de Rode Duivels in het Koning Boudewijnstadion?
De personen met een parkeerkaart (UC - VIP – Stad/Ville – off.TV – off – Marathon) moeten de ring rond Brussel verlaten via uitrit 9 (UZ - Jette). Vanaf daar staan er borden met VIP-pijlen.
De route voert de VIP's via de Dikke Beukenlaan, Joseph De Heynlaan, JB Depairelaan en E.Kufferathlaan naar de Houba de Strooperlaan. Die moet je dwarsen om via Bouchout de toegang Marathonlaan te bereiken.
- Welke voorwerpen zijn NIET toegelaten in het Koning Boudewijnstadion?
Pyrotechnische voorwerpen zoals Bengaals vuur
Vuvuzela’s
Laserpennen
Papiersnippers en confetti
Megafoons
Alcohol, drugs of opwekkende middelen
Flessen, glazen, blikken
Projectielen of explosieven in vaste, vloeibare of gasachtige toestand
Ontvlambare producten of materialen
Spuitbussen
Om het even welk wapen
Gevaarlijke voorwerpen die gebruikt kunnen worden om kneuzingen of snijwonden toe te brengen (stokken, kettingen, slag-, steek-, of stootwapens)
Alle middelen om de orde te verstoren, de veiligheid van de menigte in gevaar te brengen en/of schade toe te brengen aan goederen en personen
Een volledig overzicht van wat mag en wat niet, vind je terug in het Reglement van Inwendige Orde.
- Welke voorwerpen zijn WEL toegelaten in het Koning Boudewijnstadion?
Muziekinstrummenten (trommels, trompetten)
Drank (enkel in plastieken bekers) en voeding in de tribunes
Flesjes drank zonder dop
Paraplu’s, behalve de exemplaren die als een gevaarlijk voorwerp kunnen worden beschouwd (bv. zware metalen punt)
Een volledig overzicht van wat mag en wat niet, vind je terug in het Reglement van Inwendige Orde.
- Welke zijn de richtlijnen inzake vlaggen in het Koning Boudewijnstadion?
Vlaggenstokken
Vlaggenstokken zijn toegelaten onder volgende voorwaarden:
- Flexibele stok
- Hol
- Bestaande uit plastiek
- Bestaande uit één stuk
- Hoogte van +/- 1m50
- 1 stok per vlag
Grote vlaggen
-
Vlaggen mogen worden bevestigd aan het net achter de laatste rij van de tribune.
-
Vlaggen mogen worden opgehangen op de omheiging voor zover ze de suppoters niet storen. Maximale hoogte 1m10 (tot aan de scheiding op de binnenomheining). Deze vlaggen mogen de evacuatiepoorten binnen de omheining op geen enkel ogenblik hinderen.
-
Een positief bericht of vlag mag aan het balkon van de tribunes worden vastgemaakt voor zover het supporters niet stoort. De maximale hoogte is gelijk aan de hoogte van het beton = +/- 60cm. Het is van groot belang dat dit doek de supporters noch de camera’s stoort.
- Vlaggen die de toeschouwers bedekken, worden niet toegelaten. Grote vlaggen worden op de piste gelegd door de stewards.
- Wat zijn de voorschriften inzake pyrotechnische voorwerpen in het Koning Boudewijnstadion?
Tegen eenieder die pyrotechnische voorwerpen, bedoeld om licht, rook of lawaai te produceren (zoals Bengaals vuurwerk, voetzoekers, rookbommetjes …) binnen brengt, poogt binnen te brengen of die in het bezit is van deze voorwerpen in het stadion, kunnen sancties genomen worden op basis van de voetbalwet.
De voetbalwet bepaalt alvast een administratieve geldboete van 500 euro en een administratief stadionverbod van een jaar voor diegene die Bengaals vuur aansteekt.
- Hoe lang voor een wedstrijd kan ik tickets bestellen voor de Rode Duivels?
Wanneer de voorverkoop voor een wedstrijd start, hoeveel tickets je kan kopen en of de loketten open zijn op wedstrijddag, varieert van wedstrijd tot wedstrijd. Zodra al deze bepalingen vastliggen, worden ze via deze site gecommuniceerd.
- Hoe kan ik tickets voor wedstrijden van de Rode Duivels bestellen?
Wanneer de voorverkoop voor een wedstrijd start, hoeveel tickets je kan kopen en of de loketten open zijn op wedstrijddag, varieert van wedstrijd tot wedstrijd. Zodra al deze bepalingen vastliggen, worden ze via deze site gecommuniceerd.
- Hoeveel tickets kan ik kopen voor de wedstrijden van de Rode Duivels?
Wanneer de voorverkoop voor een wedstrijd start, hoeveel tickets je kan kopen en of de loketten open zijn op wedstrijddag, varieert van wedstrijd tot wedstrijd. Zodra al deze bepalingen vastliggen, worden ze via deze site gecommuniceerd.
Trainers
- Waar vind ik een lijst van gediplomeerde trainers?
De lijst van de gediplomeerde trainers is beschikbaar via E-Kickoff.
- Ik wil trainer worden. Welke opleiding moet ik dan volgen?
Je moet eerst het Getuigschrift C halen. Het Getuigschrift C is het beginniveau voor iedereen die nog geen diploma heeft en de trainerscursus voetbal wil starten.
- Wanneer kan ik me inschrijven voor een opleiding tot trainer?
Je vindt alle informatie over de trainersopleidingen in onze rubriek 'Word trainer'.
- Over welk diploma moet een trainer beschikken?
Het diploma waarover een trainer moet beschikken, hangt af van het niveau van je ploeg. In onze rubriek 'Trainers per niveau' vind je een handig overzicht van eerste nationale tot vierde provinciale. Ook de diploma's van trainers in het vrouwenvoetbal en futsal komen aan bod.
Varia
- Worden er cursussen voor kandidaat-FIFA-tussenpersonen georganiseerd?
Neen. Je vindt wel de leerstof voor het examen in de rubriek Zelf in Actie - Tussenpersoon
- Hoe kan ik drukwerk bestellen?
De bestelling van drukwerk (scheidsrechtersbladen, Bondsreglement ...) gebeurt via E-Kickoff. De gerechtigde correspondent kan daar een document downloaden en terugsturen naar de Verzendingsdienst van de KBVB. Ook aansluitingsformulieren moeten via deze weg aangevraagd worden.
- Hoe kan ik een kopie van een scheidsrechtersblad bekomen?
De gerechtigde correspondent kan een kopie van de scheidsrechtersbladen van zijn club aanvragen via sportcom.disciplinair@footbel.com.
- Hoe kan ik sponsor worden van de KBVB?
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Filip Van Doorslaer op 02-477 12 47 of via fvd@footbel.com.
- Kan ik over de adresgegevens van de clubs van de KBVB beschikken?
Om de database met de adresgegevens van de clubs te verkrijgen, moet je contact opnemen met EDM Media.
Luc Bracke
Tel: 02-476 96 15
Fax: 02-478 05 18
E-mail: lbracke@edmmedia.be
- Hoe kan ik reclame maken op jullie website?
Om reclame te maken op de website van de KBVB, moet je contact opnemen met Hi Media.
Corentin Franzin
Tel: 02-894 84 15
Fax: 02-894 84 29
E-mail: cfranzin@hi-media.com
- Mag ik foto's van de KBVB gebruiken?
Hiervoor moet je contact opnemen met Filip Van Doorslaer op 02-477 12 47 of via fvd@footbel.com.
- Mag ik het logo van de KBVB gebruiken?
Hiervoor moet je contact opnemen met Filip Van Doorslaer op 02-477 12 47 of via fvd@footbel.com.
- Hoe kan een club ontslag nemen uit de KBVB?
Veiligheid en stewards
- Wat zijn de algemene bepalingen uit de voetbalwet die op alle voetbalwedstrijden van toepassing zijn?
De artikels 3 en 4 van de voetbalwet (Wet van 21 december 1998 betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden) zijn van toepassing op alle voetbalwetstrijden (met uitzondering van dameswedstrijden en wedstrijden van een bepaalde leeftijdscategorie) en dit ongeacht de afdeling.
Art.3 bepaalt dat de organisator van elke voetbalwetstrijd verplicht is om alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om schade aan personen en goederen te voorkomen, daaronder begrepen alle praktische maatregelen tot voorkoming van wangedrag door de toeschouwers.
Art.4 bepaalt dat de organisator van elke voetbalwedstrijd uitsluitend gebruik maakt van stadions of delen van stadions die aan de door de Koning bepaalde veiligheidsnormen voldoen. Deze specifieke veiligheidsnormen zijn opgesomd in het Koninklijk Besluit van 2 juni 1999 houdende de in voetbalstadions na te leven veiligheidsnormen, gewijzigd door het Koninklijk Besluit van 26 november 2002.
- Wanneer moeten er voetbalstewards worden ingezet?
De inzet van voetbalstewards is een verplichting bij nationale voetbalwedstrijden (dus van zodra er een deelname is van een ploeg uit eerste of tweede nationale, behoudens dameswedstrijden en wedstrijden van een bepaalde leeftijdscategorie).
Naast deze verplichting hebben de clubs uit een afdeling lager dan eerste of tweede nationale steeds de mogelijkheid om stewards in te zetten als extra service naar hun toeschouwers.
Uitzondering
Wanneer een club uit een lagere afdeling dan eerste en tweede nationale een vriendschappelijke voetbalwedstrijd met een nationaal of internationaal karakter organiseert en er zelf aan deelneemt, kan de minister van de Binnenlandse zaken, op verzoek van de organisator, de toelating verlenen om voor deze vriendschappelijke wedstrijd minder stewards in te zetten dan bepaald is in de regelgeving of geen stewards in te zetten.
De organisator dient zijn aanvraag te motiveren en een schriftelijk akkoord van de burgemeester van de gemeente waar de wedstrijd plaatsvindt bij te voegen. Deze aanvraag moet ten laatste 14 dagen voor de wedstrijd aan de bevoegde minister worden overgemaakt.
- Wat zijn de taken van een steward?
De voetbalwet legt een aantal taken vast die door stewards kunnen worden uitgevoerd, zoals:
- Onthaal van de toeschouwers
- Toegangscontrole
- Begeleiding van toeschouwers, spelers en scheidsrechter
- Verstrekken van informatie aan de toeschouwers en de ordediensten
- Controle op infrastructuur
- Vrijhouden van toegangs- en evacuatiewegen
- Het nemen van maatregelen in afwachting van de komst van hulp- en veiligheidsdiensten
- Wat zijn de bevoegdheden van een steward?
De wetgever heeft in de voetbalwet specifieke bevoegdheden voor stewards opgenomen:
Stewards kunnen toeschouwers van hetzelfde geslacht als het hunne verzoeken zich vrijwillig aan een oppervlakkige controle van kleding en bagage te onderwerpen, om voorwerpen te detecteren waarvan het binnenbrengen in het stadion:
- Het verloop van de wedstrijd kan verstoren
- De veiligheid van de toeschouwers in het gedrang kan brengen
- De openbare orde kan verstoren.
De stewards kunnen om afgifte van die voorwerpen verzoeken. Deze voorwerpen kunnen aan de stewards worden toevertrouwd op basis van het reglement van inwendige orde.
De stewards kunnen de toegang tot het stadion ontzeggen aan iedere persoon die:
- Zich verzet tegen oppervlakkige controle
- Zich verzet tegen de afgifte van voorwerpen die het veilig verloop van een wedstrijd kunnen verstoren
- Het reglement van inwendige orde niet naleeft
- Het voorwerp uitmaakt van een stadionverbod
De stewards kunnen de toeschouwers richtlijnen geven teneinde hun veiligheid te verzekeren of toe te zien op de toepassing van het reglement van inwendige orde.
- Wat zijn de voorwaarden om steward te worden?
Om steward te worden, moet de kandidaat contact opnemen met een club naar keuze en zich kandidaat stellen voor de functie van steward.
De kandidaat moet voldoen aan volgende minimumvoorwaarden:
- De leeftijd van 18 jaar bereikt hebben.
- In het bezit zijn van een getuigschrift van goed gedrag en zeden.
- Gedurende vijf jaar voorafgaand aan de aanwerving niet het voorwerp hebben uitgemaakt van een burgerrechtelijk, administratief of gerechtelijk stadionverbod of van een stadionverbod als beveiligingsmaatregel.
- De vereiste fysieke geschiktheid hebben om de functie uit te oefenen. Deze geschiktheid wordt elk jaar gecontroleerd aan de hand van een medisch onderzoek.
-
Over een gepast psychologisch profiel beschikken. Bij het testen van het psychologische profiel worden volgende elementen geëvalueerd:
- Psychische stabiliteit
- Emotionele beheersbaarheid
- Voldoende rationaliteit
- Observatievermogen
- Actiebereidheid
- Verantwoordelijkheidszin
- Dit profiel wordt geëvalueerd door de veiligheidsverantwoordelijke, de hoofdsteward en een politieofficier en dit op basis van een onderhoud met de kandidaat-steward.
- Waaruit bestaat de opleiding van een steward?
Nadat de kandidaat-steward de selectieprocedure heeft doorlopen en hierbij een positieve evaluatie heeft gekregen, kan er worden overgegaan tot het volgen van een opleiding binnen de club.
De opleiding bestaat uit:
- 11 uur theorie
- 7 uur praktijk
- 5 stagewedstrijden
Deze opleiding wordt op clubniveau georganiseerd.
Bij een positieve evaluatie op deze drie opleidingsonderdelen zal de veiligheidsverantwoordelijke de kandidaat-steward voordragen aan de lokale adviesraad.
Na de basisopleiding krijgt de steward een permanente opleiding. Deze permanente opleiding bestaat uit:
- Een jaarlijkse bijscholing van minstens 6 uur. De KBVB stelt hiervoor ook het noodzakelijke programma ter beschikking van de veiligheidsverantwoordelijke
- Een briefing voorafgaand aan iedere wedstrijd onder leiding van de veiligheidsverantwoordelijke.
- Kan ik steward worden enkel en alleen voor de wedstrijden van de nationale ploeg?
Voor de wedstrijden van de nationale ploeg in het Koning Boudewijnstadion in Brussel maakt de KBVB gebruik van stewards afkomstig van verschillende clubs. Deze stewards dienen wel een specifieke opleiding “Praktische kennis van het Koning Boudewijnstadion” te volgen. Deze opleiding wordt regelmatig door de KBVB georganiseerd. De clubs met een stewardwerking worden hierover geïnformeerd.
- Wat is een protocolakkoord?
De organisatoren van nationale voetbalwedstrijden zijn genoodzaakt om een overeenkomst volgens art.5 van de voetbalwet af te sluiten met de hulpdiensten en de bestuurlijke en politiële overheden of diensten en dit binnen een termijn vastgelegd door de burgemeester. Deze overeenkomst dient echter wel ten laatste 8 dagen voor de wedstrijd te zijn afgesloten. Deze overeenkomst is in de praktijk vaak gekend als een protocolakkoord.
Deze verplichtingen gelden niet alleen voor de competitiewedstrijden uit de Jupiler Pro League en de nationale voetballiga, maar ook voor alle vriendschappelijke nationale en internationale voetbalwedstrijden.
Deze overeenkomst moet niet worden afgesloten voor iedere wedstrijd afzonderlijk. Dus om onnodig veel werk te verrichten, is het aangewezen om deze overeenkomst af te sluiten voor alle vriendschappelijke voetbalwedstrijden of beter nog, voor alle voetbalwedstrijden die een club organiseert, ook al speelt men in een afdeling lager dan eerste of tweede nationale.
Een origineel exemplaar van de overeenkomst dient binnen de vastgestelde termijn overgemaakt te worden aan de minister van Binnenlandse zaken.
In deze overeenkomst worden o.a. volgende bepalingen vastgesteld:
- Veiligheidscapaciteit van het stadion
- Compartimentering en scheiding van de supporters
- Toegangswegen voor de politie en hulpdiensten
- Verkooppunten van toegangsbewijzen
- Details van ticketverkoop
- Plaats en aard van de aanwezige blusmiddelen
- Inzet van voetbalstewards
- Problematiek van de drankverkoop (glazen of bekers, verkoop gedurende de ganse wedstrijd of op bepaalde momenten)
- Politie-inzet en samenwerking met de stewards
- Wanneer moet er een veiligheidsverantwoordelijke aangesteld worden?
Voor de coördinatie en de leiding van het veiligheidsbeleid dienen de organisatoren van een nationale voetbalwedstrijd een behoorlijk gemandateerde veiligheidsverantwoordelijke aan te duiden.
De veiligheidsverantwoordelijke moet beantwoorden aan bepaalde wettelijke voorwaarden, zoals een bepaald profiel en het volgen van een opleiding binnen de zes maanden na de aanstelling.
Op regelmatige basis organiseert de KBVB een vijfdaagse basisopleiding voor veiligheidsverantwoordelijken. Meer informatie is verkrijgbaar via security@footbel.com.
Organisatoren van vriendschappelijke voetbalwedstrijden met nationaal of internationaal karakter die niet over een opgeleide veiligheidsverantwoordelijke beschikken, kunnen contact opnemen met een opgeleide veiligheidsverantwoordelijke (bv. bezoekende ploeg, club uit nabijheid …) en hem mandateren voor het uitvoeren van de voorziene taken van veiligheidsverantwoordelijke.
- Hoeveel stewards moeten ingezet worden?
De inzet van stewards tijdens voetbalwedstrijden wordt gezien als een maatregel van actieve veiligheid. Voor het bepalen van het aantal in te zetten stewards mag de wettelijke bepaling van één steward per driehonderd toeschouwers niet altijd als maatstaf gebruikt worden.
Zo beschikken stewards over een uitgebreid bevoegdheids- en takenpakket zodat de vooropgestelde verhouding niet altijd realistisch is. Zo dienen stewards alle evacuatiepoorten te bemannen, dienen ze evacuatiewegen vrij te houden en hebben ze de mogelijkheid tot het uitvoeren van een oppervlakkige controle...
- Wat indien een club niet beschikt over stewards?
Er bestaat de mogelijkheid om een afwijking te bekomen wanneer een club uit lagere afdeling dan eerste of tweede nationale een vriendschappelijke voetbalwedstrijd met een nationaal of internationaal karakter organiseert en er zelf aan deelneemt. In dit geval kan de minister van Binnenlandse zaken, op verzoek van de organisator, toelating verlenen om voor deze vriendschappelijke wedstrijd geen stewards of minder stewards dan wettelijk bepaald, in te zetten.
De organisator dient zijn aanvraag te motiveren en een schriftelijk akkoord van de burgemeester van de gemeente waar de wedstrijd plaatsvindt, toe te voegen. De vraag tot afwijking dient ten laatste 14 dagen voor de voorziene datum van de vriendschappelijke wedstrijd aan de minister te worden overgemaakt.
Er bestaat ook de mogelijkheid om opgeleide stewards te vragen bij een andere club. Hierbij is het van belang dat er een gemandateerde veiligheidsverantwoordelijke aanwezig is om het hiërarchische gezag en de bestuursmacht uit te oefenen over stewards en die er kan voor zorgen dat de stewards een opleiding "praktische kennis van het stadion" krijgen voorafgaand aan hun inzet. Deze praktische kennis impliceert een kennis van de infrastructuur, het evacuatieplan, ligging hulppost, toegangswegen...
- Wanneer heb ik een reglement van inwendige orde nodig?
De organisatoren van nationale voetbalwedstrijden moeten beschikken over een reglement van inwendige orde (RIO). Dit reglement moet op een duidelijke en blijvende manier aan de toeschouwers worden meegedeeld. Gekoppeld aan dit RIO dienen de organistoren de procedure van de burgerrechtelijke uitsluitingen te respecteren.
In bijlage 2 van het Bondsreglement kan je het uniforme reglement van inwendige orde en de procedure betreffende de burgerrechterlijke uitsluiting van de toeschouwers tot het bijwonen van voetbalwedstrijden terugvinden.
Betreffende het uniforme RIO kan worden gesteld dat de artikels 1 tot en met 14 gelijk zijn voor alle voetbalstadions in België. Enkel in art.15 hebben de clubs de mogelijkheid om bijzondere bepalingen eigen aan het stadion toe te voegen.
- Moet het stadion uitgerust zijn met bewakingscamera's?
De voetbalwet bepaalt de verplichting van de organisatoren om te beschikken over bewakingscamera's, maar de bepalingen van het betreffende KB zijn niet van toepassing op de nationale voetbalwedstrijden georganiseerd door een club die niet in eerste of tweede nationale uitkomt.
- Wat zijn de regels voor ticketbeheer?
Het Koninklijk Besluit van 20 juli 2005 houdende de regels voor het ticketbeheer ter gelegenheid van voetbalwedstrijden is van toepassing op alle wedstrijden waarop de voetbalwet van toepassing is. Concreet betekent dit dat de regels voor het ticketbeheer zonder uitzondering gelden voor nationale en internationale wedstrijden, ook wanneer deze worden georganiseerd door een club die uitkomt in een lagere afdeling dan de hoogste twee nationale afdelingen.
In praktijk denken we aan o.a. volgende zaken:
- Respecteren van de veiligheidscapaciteit van het stadion.
- De nodige kwalitatieve waarborgen waaraan toegangsbewijzen en abonnementen op zich dienen te voldoen en de gegevens die er op gedrukt moeten worden.
- Respecteren van de supportersscheiding indien deze voorzien is in de overeenkomst volgens art. 5 van de voetbalwet.
- Doeltreffende toegangscontrole.
- Wat zijn de specifieke veiligheidsvoorschriften bij de organisatie van nationale vriendschappelijke voetbalwedstrijden indien de organisator een club is die niet in eerste of tweede nationale afdeling uitkomt?
Het staat uiteraard iedere club vrij om vriendschappelijke wedstrijden te organiseren tegen een club naar keuze. Maar indien deze wedstrijd wordt georganiseerd tegen een club uit eerste of tweede nationale of een club uit het buitenland (in dit concrete geval spreken we over een internationale voetbalwedstrijd volgens de voetbalwet), mag er niet uit het oog verloren worden dat de voetbalwet en de verschillende uitvoeringsbesluiten van toepassing zijn, ook al is de organisator van deze wedstrijd een club afkomstig uit een lagere afdeling dan eerste of tweede nationale.
Vooreerst willen we benadrukken dat de organisator van een voetbalwedstrijd steeds en voorafgaandelijk de toelating moet vragen aan de burgemeester van de gemeente waar de wedstrijd zal plaatsvinden. De burgemeester is immers verantwoordelijk voor de openbare orde op zijn grondgebied. Op basis van een risicoanalyse zal hij beslissen of de voetbalwedstrijd al dan niet kan plaatsvinden.
Indien de toelating van de burgemeester wordt verkregen, kan worden gestart met de volgende fase in de organisatie. Hierbij moet rekening worden gehouden met volgende aandachtspunten:
- Artikel 3 van de voetbalwet legt elke organisator van een voetbalwedstrijd, ongeacht de afdeling van de club, de algemene verplichting op om alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om schade aan personen en goederen te voorkomen, daaronder begrepen alle praktische maatregelen tot voorkoming van wangedrag door de toeschouwers.
- Voor elke voetbalwedstrijd maakt de organisator uitsluitend gebruik van een stadion of delen van een stadion die aan de veiligheidsnormen voldoen (artikel 4 van de voetbalwet) die bepaald zijn in het Koninklijk Besluit van 2 juni 1999 en 26 november 2002. Deze KB’s bepalen enerzijds normen die van toepassing zijn op alle voetbalstadions, ongeacht de afdeling waartoe de ploegen behoren en anderzijds strengere normen die uitsluitend van toepassing zijn op de stadions waarin o.a. nationale voetbalwedstrijden worden gespeeld.
De clubs die twijfels hebben over de conformiteit van de stadioninfrastructuur of die hun infrastructuur wensen aan te passen aan de geldende regels, hebben steeds de mogelijkheid om vrijblijvend een adviesbezoek aan te vragen aan de Voetbalcel van de FOD Binnenlandse zaken. Experts zullen dan de infrastructuur controleren en adviezen formuleren om conform te zijn aan de regelgeving. Zo’n adviesbezoek kan worden aangevraagd via cellfoot@ibz.fgov.be
Naast rekening te houden met bovenstaande opsomming, moet de organisator van een vriendschappelijke wedstrijd tegen een ploeg uit eerste of tweede nationale of tegen een buitenlandse ploeg (internationale wedstrijd) rekening houden met volgende verplichtingen:
- Opmaak van een overeenkomst volgens artikel 5 van de voetbalwet (protocolakkoord)
- Mandateren van een veiligheidsverantwoordelijke
- Inzet van voetbalstewards (afwijking mogelijk)
- Respecteren van de regels inzake ticketbeheer
Verzekering
- Hoe doe ik een aangifte van ongeval?
Dit formulier is ter uwer beschikking bij de secretaris van uw club. De aangifte moet door uw clubsecretaris opgestuurd worden binnen de 21 kalenderdagen vanaf de datum van het ongeval – poststempel dient als bewijs – naar de dienst “Ongevallen” van de Bond.
- Wat moet ik doen om de kinesitherapiekosten terug te krijgen?
Vóór aanvang van de behandeling altijd een kopie van het doktersvoorschrift doorfaxen (02/479.55.62) of zo vlug mogelijk doorgeven aan de secretaris van uw club. De behandeling mag dan onmiddellijk gestart worden.
- Mag ik de onkostennota’s rechtstreeks opsturen of dien ik ze beter in bij de secretaris van de club?
Altijd bij de secretaris van uw club indienen!
- Kan ik een voorlopige tussenkomst vragen?
JA altijd via de secretaris van uw club en op voorwaarde dat u minimum één maand “arbeidsongeschikt” of “sportongeschikt” (studenten, enz.) bent. Onze tegemoetkoming wordt altijd via de rekening-courant van de club geregeld.
- Wordt er een tegemoetkoming voorzien in loonverlies?
NEEN - Een ongeval van een amateurspeler wordt aanzien als een privé-ongeval. De verzekeraar komt nooit tussen in loonverlies.
- Moet mijn genezingsattest binnen zijn vooraleer ik opnieuw mag spelen?
NEEN maar de JUISTE DATUM waarop u opnieuw mag beginnen spelen, moet wel vermeld staan op het genezingsattest (zie onderaan op het ontvangsbewijs) dat ons LATER door de secretaris van de club wordt opgestuurd.
- Aan wie worden terugbetalingen van de dienst Ongevallen gestort?
Terugbetalingen van de dienst Ongevallen worden gecrediteerd op de rekening van de club, alleen scheidsrechters en leden van Bondsinstanties ontvangen de tegemoetkoming rechtstreeks. Alle andere verzekerden worden uitbetaald via hun club. Het bedrag wordt dus geboekt op de rekening van de club! (art. 2126)